Færrest indbrud: fire nordjyske kommuner i top 10

Foto: Colourbox.
Profilbillede
dato

Bor du i Nordjyllands politikreds, kan du glæde dig over at bo i landsdelen med færrest indbrud – fraset Bornholm. Hele fire nordjyske kommuner er med på top 10’en over kommuner med færrest indbrud i 1. kvartal 2021.

For hvad har Læsø, Hjørring, Jammerbugt og Mariagerfjord til fælles? Ja, i hvert fald kan de alle sammen trygt glæde sig ved tanken om, at indbrudstyvene ikke kan lide at operere dér. 

Særligt Hjørring kommunes lave indbrudstal er værd at bemærke, idet kommunen kun overgås af øerne Læsø, Ærø, Bornholm og så Lemvig.

Hos Nordjyllands Politi har man længe arbejdet dedikeret med bekæmpelsen af indbrudskriminalitet, så de lave tal er bestemt blevet bemærket: 

”Indbrudstallene har været generelt faldende siden 2009. Faktisk er antallet af indbrud faldet med cirka to tredjedele her i Nordjylland siden da. Så det er betragteligt, og det er glædeligt for borgerne og fagligt tilfredsstillende for os som politi,” fastslår vicepolitiinspektør og efterforskningsleder Niels Kronborg.

Fokuserede efterforskere, solidt samarbejde og corona

Og hvad er det så, der holder tyvene i skak? Vicepolitiinspektør Niels Kronborg peger på, at flere forhold sammen understøtter den positive udvikling i Nordjylland på indbrudsområdet:

”Vi har samlet nogle grupper af efterforskere i politikredsen, som arbejder fokuseret med indbrudskriminalitet i hver deres områder. Det giver os en rigtig god føling med, hvad der rører sig, og hvem vi skal have fat i. Og så har vi generelt et rigtigt godt samarbejde med kommunerne i Nordjylland omkring forebyggelse – særligt i Hjørring har der gennem flere år nu været et fælles projekt med kommunen og en række andre aktører omkring indbrudsforebyggelse i regi af ’Hjørring fri for indbrud’,” forklarer Niels Kronborg.

Han er dog ikke bleg for at påpege, at politiets vedvarende indsats med både indbrudsefterforskning og præventive budskaber til borgerne har medvind i øjeblikket pga. tendenser i tiden:

”Det er klart vores fornemmelse, at corona-pandemien har gjort livet svært for indbrudstyvene. Folk har arbejdet meget hjemme, og færre omrejsende kriminelle har kunnet komme hertil. Samtidig er der muligvis også gennem årene blevet færre kontanter og færre let omsættelige ting at gå efter i folks hjem. Og så er der heller ingen tvivl om, at mange borgere er blevet gode til at indbrudssikre deres boliger,” lyder buddet fra Niels Kronborg.

Han fremhæver Nabohjælp som en god idé; et gratis netværk, hvor naboer holder øje med hinandens huse, fx i den kommende sommerferie.

Hjørring Kommune: Alle parter tager ansvar for at forebygge indbrud

I Hjørring Kommune er arkitekt m.a.a. Peter Esbech Mathiesen også ualmindelig godt tilfreds med den fine placering helt i top – eller faktisk snarere helt i bund – når det gælder indbrud.

”Det rigtig gode samarbejde, vi har politi og kommune imellem, er utrolig vigtigt. Det gælder både i relation til ’Hjørring fri for indbrud’ og i alle andre sammenhænge. I forhold til indbrud betyder det konkret, at vi er synlige for borgerne sammen og er i direkte dialog om de tiltag, som er afgørende for, at man som borger også selv tager ansvar for at forebygge indbrud i sit hjem,“ siger Peter Esbech Mathiesen og tilføjer:

”Vi har udvidet ’Hjørring fri for indbrud’-samarbejdet, så også erhvervslivet er med. Så hele vejen rundt gør vi sammen en stor indsats for at bekæmpe indbrud i Hjørring kommune.”

Fakta: Kommuner med færrest indbrud i forhold til antal husstande 1. kvartal 2021:

  • Læsø
  • Ærø
  • Bornholm
  • Lemvig
  • Hjørring
  • Odder
  • Jammerbugt
  • Samsø
  • Thisted
  • Mariagerfjord

Kilde: Bo Trygt! via https://www.bolius.dk/saa-mange-indbrud-er-der-i-din-kommune-30289 

Kilde: Nordjyllands Politi